От Министерството на електронното управление изпратиха официално съобщение до медиите относно

...
От Министерството на електронното управление изпратиха официално съобщение до медиите относно
Коментари Харесай

МЕУ с коментар за действията на зам.-министър Михаил Стойнов 

От Министерството на електронното ръководство изпратиха публично известие до медиите по отношение на казуса с машините за гласоподаване, зародил след дейности на заместник-министъра на електронното ръководство Михаил Стойнов. " Министърът на електронното ръководство има законово право да упълномощава заместник-министър да управлява процеса по засвидетелствуване на машините ", споделят в изказването си от институцията. 

Припомняме, че отчет на ДАНС уличава зам.-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов, че е свалил кодовете за машините на флашка.

Впоследствие ЦИК отстрани машините за гласоподаване и на следващия ден жителите ще упражнят правото си на глас само с хартиена бюлетина. Това докара до напрежение измежду ръководещите и митинг в центъра на София. След минути стартира ексклузивен брифинг на ЦИК. 

Ето какво още оповестиха от Министерството на електронното ръководство: 

Съгласно член 213а, ал 2 от Изборния кодекс " Министерството на електронното ръководство взаимно с Българския институт за стандартизация и Българския институт по метрология удостоверяват сходството на доставения вид техническо устройство за машинно гласоподаване с условията по член 213, алинея 3 и условията на техническата спецификация по методика, одобрена от министъра на електронното ръководство, ръководителя на Българския институт по метрология и ръководителя на управителния съвет на Българския институт за стандартизация “.

Със заповед министърът на електронното ръководство Александър Йоловски е оправомощил заместник-министър Михаил Стойнов да управлява целия развой, обвързван с удостоверяването на машините, и да подписва всички актове и документи, свързани с това. Заповедта е изпратена на Централната изборна комисия (ЦИК), същият заместник-министър е водил цялата преписка с ЦИК, обвързвана с този развой, взел участие е в работни срещи с комисията и ЦИК в нито един миг не е възразила във връзка с легитимността на всички дейностите, осъществявани от него в процеса по засвидетелствуване. Напротив, кореспонденцията от ЦИК е адресирана точно до заместник-министъра и тогава ЦИК не е считала, че той няма право да прави всички тези дейности.

Разработената от трите институции Методика по член 213а, алинея 2 от Изборния кодекс е изпратена за координиране с ЦИК и тя още веднъж не е възразила. В нея е планувано, че ръководителите на трите институции могат със заповед да упълномощят умело лице от управлението на съответната институция, което да извършва дейностите, свързани с засвидетелствуване на вида на техническо устройство за машинно гласоподаване. С цел бистрота Методиката е оповестена на формалната интернет страница на Министерството на електронното ръководство за публично разискване и на 09.10.2023 година е извършена обществена полемика по документа.

Обръщаме внимание също, че и в предходните две процедури по засвидетелствуване на машините за парламентарните избори през октомври 2022 година и април 2023 година тези действия също са били делегирани на заместник-министри на електронното ръководство и ЦИК освен, че в никакъв случай не е възразявала против това, само че е приела без несъгласие и двете решения, в случай, че едно от тях също е подписано от заместник-министър на електронното ръководство.

В наредбата на член 213а, алинея 2 от Изборния кодекс ясно се дефинира чие е пълномощието за удостоверяването, а точно на Министерството на електронното ръководство (а не на министъра), т.е. цялото управление на институцията е отговорно за осъществяване на това законово обвързване. В този смисъл заместник-министърът, като част от политическото управление на МЕУ, отговорно за осъществяване на отговорностите, вменени от закона на тази институция и въз основа на експлицитна заповед на министъра, който според закона за администрацията дефинира функционалностите на своите заместници, има цялостното законово право да управлява този развой и да подписва всички документи, в това число крайния акт, с който процесът по засвидетелствуване завършва.

Всяко друго изказване е в несъгласие на закона и е по-скоро нечиста сделка, в сравнение с отразяване на действителното правно състояние.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР